Makówki to śląski słodki przysmak na wigilijnym stole. Ślązakom trudno jest sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia i samą Wigilię bez makówek.
To makówki stanowią na Śląsku jedną z najbardziej popularnych, tradycyjnych potraw. Są przygotowywane na mnóstwo sposobów w zależności od tradycji rodzinnych. Przepisy na makową potrawę przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Tak więc nie wszyscy zajadają się makówkami o takim samym smaku, ale wszyscy fani makówek zgodnie twierdzą, że są pyszne. Oczywiście makówki tylko i wyłącznie pojawiają się w okresie świątecznym. Do rzadkości należy fakt, aby ktoś robił makówki poza nim. Ta potrawa nierozerwalnie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i tak naprawdę chyba nikt nie robi i nie robił makówek na wielkanocne śniadanie lub z okazji innych świąt.
Oto jeden z wielu przepisów
Potrzebne składniki:
1/2 kg maku
2 -3 szklanki cukru
cukier waniliowy
olejek migdałowy
masło
bakalie (orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki, kokos)
sucharki
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności należy zmielić mak. Kupny mak mielony w tradycji śląskiej odpada całkowicie. Mak należy zmielić samodzielnie, najprościej przy pomocy elektrycznego młynka do kawy. Następnie należy go przesypać do garnka i zalać 3 litrami wody. Do gotującego się maku dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz olejek migdałowy. Całość gotujemy około 10 minut ciągle mieszając, gdyż mak łatwo się przypala. Następnie dodajemy łyżkę masła i bakalie. Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki i koniecznie z migdałów ściągamy skórki.
Najprostszym sposobem na obranie migdałów ze skóry jest zalanie ich wrzątkiem i odstawienie na 15 minut i odcedzenie. Po tym czasie skórka z łatwością odchodzi od migdała, gdy uciskamy jego węższą stronę. „Wyskakuje” on wtedy z łatwością, a jeżeli obieranie skórek sprawia dalej trudności to należy powtórzyć proces zalewania wrzątkiem. Wraz z bakaliami gotujemy makówki kolejne 5 minut. Ilość orzechów, rodzynek, kokosu i migdałów tak naprawdę zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań. Jednak nie można ich wykluczyć.
Są one bardzo ważnym składnikiem tego makowego przysmaku Ślązaków.
Jeśli już nasza makowa zalewa jest gotowa, to w szklanej lub ceramicznej misce układamy na jej dnie sucharki. Następnie przy pomocy chochli zalewamy sucharki makiem. Górę posypujemy czubatą łyżką cukru, kokosem jak również bakaliami i powtarzamy czynność z wykładaniem sucharków i zalewaniem ich. Czynność wykonujemy na przemian, aż do zużycia wszystkich składników. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Makówki najlepiej smakują, gdy podajemy je na zimno prosto z lodówki. Są one symbolem śląskiego, wigilijnego stołu. Oczywiście można je przygotować w wersji wegańskiej rezygnując z dodatku masła.